Nå kommer snart høsten, og det er på tide å gjøre grep før både høststormer og frosten setter inn. Her kan du lese om våre tips for en høst- og vinterklar bolig.
Her på deilige vestlandet er vi velsignet med harde høst og vintre. Det er tidvis fuktig vær, og det er derfor særdeles viktig at du gjør huset ditt klart for høst og vinter. I denne korte artikkelen oppsummerer vi noen gode råd og tips til deg før høsten setter inn for fullt.
Start med taket
Det er naturlig å starten på toppen. Ta en gjennomgang av taket. Har du løse takstein eller kanskje det mangler en takstein? Dette er spesielt viktig i områder med mye vær og vind. En løs takstein kan føre til store skader, og det er alltid rimeligere å få dette fikset innenfor normal sesong, enn når krisen først har satt inn. Her kan man spare seg for kostbare overraskelser senere.
Rens takrennene
Dette er et viktig punkt, og det bør utføres minst én gang i året. Dersom det er mye høye trær i nærheten, bør det vurderes å gjennomføre dette flere ganger i året. Løv, sand og andre ting kan tette nedløp, og da samler vannet seg fort opp. Dette kan føre til skader på yttervegg, og i ytterste konsekvens innvendige skader. Rensing av takrennen kan gjøres med spade og bøtte. Et godt tips ellers kan være å skjære av bunnen på en plastflaske, og bruke denne som en spade i takrennen. Flasken følger i større grad takrennens form, og gjør det enkelt å samle opp det som ligger i takrennen din.
Steng utekranen
De fleste nyere boliger vil ha frostfrie utekraner, og når disse brukes riktig har du i utgangspunktet ikke en utfordring. Har du en eldre utekran bør det gjøres tiltak før vinteren setter inn for fullt. Først må vannet stenges, og så må kranen åpnes slik at alt vann får renne ut. Da unngås situasjoner hvor vannet fryser i rørene. Det kan lede til store problemer, som f.eks. sprukne rør og skjulte vannlekkasjer i veggen.
Hagemøblene
Hagemøblene bør ideelt sett rengjøres og pakkes bort. De holder seg best under tak, eller i en bod. Har du ikke dette tilgjengelig bør møblene som et minimum tildekkes, og settes i le for vind og vær. Det finnes gode og rimelige trekk som kan påføres møblene, og som beskytter godt. Møblene vil vare lenger, og holde et pent utseende lengre.
Beskjær planter
Det er lurt å beskjære planter før vinteren setter ordentlig inn. Dette vil hjelpe plantene å spare energi før vinteren. Her bør en sjekke hva som er anbefalt fremgangsmåte, da dette kan variere fra ulike plantetyper. Her finnes det mye god informasjon på internett, alternativt kan ditt lokale hagesenter kontaktes.
Sjekk varmepumpen
Er det lenge siden forrige service? Du risikerer lange ventetider midt på vinteren, som medfører vesentlig redusert effekt når det trengs som mest. Sjekk at alt ser OK ut med varmepumpen din, og vurder service fra egnet personell. Noen produsenter anbefaler årlig service, andre anbefaler annethvert år.
Bytt filter i ventilasjonsanlegget
Et ventilasjonsanlegg skal sikre optimal luftkvalitet inne. Det er helt nødvendig å bytte filter. Dette gjøres enten halvårlig eller årlig. Når ventilasjonsanlegget har jobbet godt en hel sommer, med pollen, støv og det som hører med - da kan det være på tide å skifte filter.
Å investere noen gode ettermiddager i dette kan fort spare deg for mange penger og uønskede overraskelser utover vinterdagene.
Skulle du trenge bistand kan du selvfølgelig også ta kontakt med oss her i ASW Bygg, så stiller vi raskt på befaring.
Med ønske om en trygg og god høst!
"ASWByggehjelpen: gode råd og innspill til hvordan du bygger dine verdier"
コメント